ویتامین A و غذاهای حاوی ویتامین A
ویتامین آ چیست؟
ویتامین A گروهی از ترکیباتی محلول در چربی هستند که نقش بسیار مهمی در دیدن ، رشد استخوانی ،تولید و مثل ، تقسیم سلولی و تمایز سلولی ( کدام سلول به سلول مغز تبدیل شود و کدام سلول به سلول عضله یا ریه و سلول خونی و یا بافت تخصصی دیگر تبدیل شود). ویتامینA در تنظیم عملکرد سیستم ایمنی کمک کننده و در دفاع با عفونت ها یاری رسان است.
ویتامین A در سلامت نگه داشتن سیستم تنفسی و بینایی و دستکاه ادراری نقش مهمی دارند. همچنین ویتامین A در عملکرد پوست و مخاط ها به عنوان سد عبور باکتری ها عمل می کند.
در کل دو نوع ویتامین A وابسته به منبع غذایی آن و جود دارد ، نوع حیوانی و گیاهی .
نوع حیوانی آن ویتامین A آماده است و در بدن قابل جذب است و به فرم رتینول (Retinol) است. منبع آن بیشتر جگر ، شیر کامل و بعضی انواع غذا های تقوقیت شده است.
منبع گیاهی ویتامین A بیشتر به شکل پیش ساز های ویتامین A هستند که به آنها کاروتن ها (carotenoid) گفته می شود که در بدن می توانند به رتینول تبدیل شوند. در آمریکا ۲۶% مردان و ۳۴% بانوان ویتامین A خود را از همین نوع بدست می آورند. کاروتن (پرو ومیتامین های )که از غذا به دست می آید بیشتر alpha-carotene, beta-carotene, gamma-carotene هستند که از بین آنها بتا کاروتن بیشترین اثر تبدیل شدن به ویتامین A را داراست.
ویتامین A در چه غداهایی دیده می شود؟ چه غذاهای حاوی ویتامین A هستند
در غذای با منبع حیوانی می توان در تخم مرغ ، شیر ، کره تازه و جگر ویتامین A پیدا کرد.
کاروتن ها در میوه ها و سبزی های با رنگ سبز تیره به وفور دیده می شود. همچنین کاروتن ها در میوه ها و سبزی های به رنگ نارنجی دیده میشود. هویج ، برگ کلم بروکلی ،سیب زمینی شیرین ،اسفناج ، طالبی و گرمک از منابعی هستند که پیش نیاز ویتامین A را به وفور در خود دارند.
در دو جدول زیر منابع ویتامین A و مقدار ویتامین A در هر کدام از غذا ها به تفکیک دیده شده است.
جدول ۱: Vit A با منبع حیوانی.مقدار Vit A در هر ماده بر اساس واحد بین المللی
Food |
(Vitamin A (IU* |
%DV** |
جگر پخته گاو ۳ انس (۸۵ گرم ) |
۲۷,۱۸۵ |
۵۴۵ |
جگر پخته مرغ ۳ انس (۸۵ گرم ) |
۱۲,۳۲۵ |
۲۴۵ |
شیر تقوقیت شده ۱ فنجان |
۵۰۰ |
۱۰ |
پنیر چدار ۱ انس (۲۸ گرم) |
۲۸۴ |
۶ |
شیر (چربی۳٫۲۵% ) ۱ فنجان |
۲۴۹ |
۵ |
محتویات تخم مرغ ¼ فنجان |
۲۲۶ |
۵ |
جدول ۲: Vit A با منبع گیاهی.مقدار Vit A در هر ماده بر اساس واحد بین المللی
Food |
(Vitamin A (IU* |
%DV** |
آب هویج ½ فنجان |
۲۲,۵۶۷ |
۴۵۰ |
هویج پخته ½ فنجان ریز شده |
۱۳,۴۱۸ |
۲۷۰ |
اسفناج پخته ½ فنجان |
۱۱,۴۵۸ |
۲۳۰ |
Kale کل کلم پخته ½ فنجان |
۹,۵۵۸ |
۱۹۰ |
هویج خام حدود ۱۸ سانتی متری |
۸,۶۶۶ |
۱۷۵ |
سوپ سبزی آماده سرو کردن ۱ فنجان |
۵,۸۲۰ |
۱۱۵ |
گرمک ، طالبی ۱ فنجان قطعه شده ریز |
۵,۴۱۱ |
۱۱۰ |
اسفناج خام ۱ فنجان |
۲,۸۱۳ |
۵۵ |
زردآلوی (میوه و آب میوه ) ½ فنجان |
۲,۰۶۳ |
۴۰ |
نکتار زردآلوی ½ فنجان |
۱,۶۵۱ |
۳۵ |
عنبه هندی Papaya ریز ریز شده ۱ فنجان |
۱,۵۳۲ |
۳۰ |
انبه ریز ریز شده ۱ فنجان |
۱,۲۶۲ |
۲۵ |
جوی دو سر خیس داده شده ی آماده ۱ فنجان |
۱,۲۵۲ |
۲۵ |
نخود فرنگی پخته ½ فنجان |
۱,۰۵۰ |
۲۰ |
آب گوجه فرنگی ۶ انس |
۸۱۹ |
۱۵ |
آب هلو ( گوشت و آب میوه )ریز شده ½ فنجان |
۴۷۳ |
۱۰ |
هلوی متوسط ۱ عدد |
۳۱۹ |
۶ |
فلفل دلمه زرد، قرمز خام با قطر ۶cm و ضخامت ۵mm |
۳۱۳ |
۶ |
* IU= International Units واحد بین المللی
** DV = Daily Value مقدار روزانه مورد نیاز ویتامین A حدود ۵۰۰۰ واحد بین المللی (IU) است. که در جدول فوق به شکل درصد نشان داده شده به عنوان مثال مصرف سه انس ( معادل۸۵ گرم) جگر ۵۴۵% ویتامین A روزانه فرد را تامین کرده است یعنی به عبارتی با خوردن حدود ۱۵ گرم از جگر ویتامین A روزانه بدن تامین می شود.
در تحقیقات انجام شده به طور طبیعی مقدار مورد نیاز ویتامین A برای بدن بر اساس سن و جنس متفاوت است طبق جدول زیر مقدار مورد نیاز ویتامین A با واحد بین المللی و بر اساس میکرو گرم آمده است.
جدول ۳ : مقدار ویتامین A پیشنهاد شده ی مجاز در رژیم غذایی
سن
|
بچه ها |
مردان |
بانوان |
خانم های آبستن |
زنان شیرده |
۱-۳ |
۳۰۰ mcg
|
||||
۴-۸ |
۴۰۰ mcg
|
||||
۹-۱۳ |
۶۰۰ mcg
|
||||
۱۴-۱۸ |
۹۰۰ mcg
|
۷۰۰ mcg
|
۷۵۰ mcg
|
۱,۲۰۰ mcg
|
|
۱۹+ |
۹۰۰ mcg
|
۷۰۰ mcg
|
۷۷۰ mcg
|
۱,۳۰۰ mcg
|
سلام
منون واقعا خوب بود
استفاده کردم.
از اینکه برای شما مفید بوده ، خوشحالم
سلام.لطفا توضیح میدید که هر واحد iuویتامین آچند گرم است
در برخی از مکمل ها بر روی واحد ویتامین A میکروگرم (mcg) نوشته اند و برخی واحد بین المللی IU
هر IU معادل سه دهم میکرو گرم رتینوا یا شش دهم میگرو گرم بتاکاروتن است